Tips voor op reis
Uw reisapotheek
- Paracetamol tegen pijn en koorts
- Loperamide tegen diarree
- O.R.S. tegen uitdrogen
- Insectenwerend middel (bij voorkeur DEET-lotion)
- Betadinejodium ter ontsmetting
- Middel tegen jeuk/insectenbeet ( bijv. levomentholgel, lidocaïnevaselinecréme en/of antihistaminetabletten)
- Waterafstotende pleisters
- Zonnebrandcrème
- Voldoende medicatie
- Eventueel:
- verbandtrommel
- tekentang
- neusdruppels
- middel tegen reisziekte
- laxeermiddelen
- middel tegen brandend maagzuur
- middel tegen hoest
- reservebril
Voor uitgebreide informatie over geneesmiddelen op reis, of voor een persoonlijk advies: vraag uw Service Apotheek. In uw Service Apotheek ligt ook de gratis folder ‘geniet van uw Vakantie’ voor u klaar.
Geneesmiddelen op reis
- Diarree kan de werkzaamheid van geneesmiddelen (zoals ‘de pil’) of een chronische ziekte (bijv. diabetes) beïnvloeden; informeer vooraf bij uw Service Apotheek hoe u moet handelen.
- Neem een overzicht mee van de geneesmiddelen die u slikt. Uw Service Apotheek kan u een geneesmiddelenpaspoort aanbieden, waarop al uw geneesmiddelen worden ingevuld.
- Houd bij verre reizen rekening met het tijdsverschil; hierdoor kunnen andere innametijdstippen noodzakelijk zijn.
- Soms kan een menstruatie ongelegen komen; met behulp van een anticonceptiemethode kunt u de menstruatie verschuiven. In de speciale brief ‘Anticonceptie en vakantie’, verkrijgbaar bij uw Service Apotheek, leest u hier meer over.
- Voor geneesmiddelen (bijv. insuline) die koel bewaard moeten worden zijn bij uw apotheek speciale koeltasjes verkrijgbaar.
- Voor geneesmiddelen die vallen onder de opiumwet (bijv. diazepam, oxazepam, methadone, morfine, methylfenidaat en fentanyl) hebt u een speciale verklaring nodig indien u de grens passeert. Informeer bij uw Service Apotheek.
Veilig zonnen
- Laat de huid geleidelijk aan de zon wennen.
- Vermijd de zon op het heetst van de dag (tussen 11.00 en 15.00 uur).
- Gebruik, zeker in het begin, zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 15 of hoger), afhankelijk van uw huidtype. Zeker bij kinderen.
- Draag in volle zon een petje of zonnehoed en bedekkende kleding.
- Bij een strakblauwe hemel is er veel UV-straling; gebruik dan ook in de schaduw zonnebrand. Gebruik geen alcoholhoudende producten in de zon (after shave, eau de toilette).
- Sommige geneesmiddelen kunnen een zonneallergie veroorzaken (bijv. doxycycline).
Handige tips voor een verre reis
Voorkom een Jet-lag
- Probeer ‘s avonds op de bestemming aan te komen.
- Vermijd hectische bezigheden vlak voor vertrek.
- Zet tijdens de vlucht uw horloge meteen op de lokale tijd.
- Drink voldoende water voor, tijdens en na de vlucht. Eet en drink matig tijdens de vlucht.
- Vermijd koffie en alcohol.
- Slaap alleen tijdens de vlucht wanneer u ‘s ochtends aankomt.
- Blijf bij aankomst wakker tot de avond.
- Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed.
- Vermijd opwekkende middelen voor het slapen.
- Sta ‘s ochtends tijdig op, ongeacht of u voldoende slaap heeft gehad.
Hygiëne in niet-westerse landen
- Eet alleen gekookt of gebakken voedsel dat goed gaar is.
- Schil of pel fruit (met schone handen).
- Pas op met (water)ijs en ijsblokjes.
- Was uw handen regelmatig. Zeker na elk toiletbezoek en voor iedere maaltijd.
- Spoel groente en fruit af met ‘veilig’ water.
- Pas op voor kruisbesmetting: snijd groente bijvoorbeeld niet op een plank waar eerder rauw vlees op gesneden is.
- Was af in heet sop.
- Was sterk verontreinigde artikelen het laatst af.
- Houd eten buiten het bereik van vliegen.
Veilig voedsel is alles, waarvan men zeker weet dat het vers bereid is, door en door gaar is en heet op schoon servies wordt opgediend.
Vraag in uw Service Apotheek naar de gratis folder ‘ook op reis veilig Eten en drinken’.
‘Veilig’ watergebruik in niet-westerse landen
- Laat water minimaal 5 minuten koken.
- Drink koffie, thee of frisdrank.
- Gebruik geen ijsblokjes in dranken (ijsblokjes kunnen van besmet water gemaakt zijn).
- Poets uw tanden met veilig water.
- Houd uw mond dicht tijdens het douchen (in de douchekop en in het water kunnen veel bacteriën leven).
Tips bij diarree
- Probeer uitdroging te voorkomen (probeer 2-3 liter schoon water per dag te drinken).
- Drink niet te veel vruchtensap.
- Eet gewoon waar u zin in heeft.
- Beperk het verlies van zouten door tijdig kant- en klare glucose/zout preparaten te gebruiken (zogenaamd O.R.S.).
- Gebruik het antidiarree middel loperamide om, op die momenten wanneer diarree vermeden dient te worden, de diarree te stoppen.
Handige tips voor anticonceptiegebruiksters
Pil én condoom?
De pil is (samen met andere hormonale anticonceptiemethoden, zoals vaginale ring en pleister) nog altijd het meest betrouwbare middel om ongewenste zwangerschap te voorkomen, maar beschermt niet tegen HIV of andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Om dubbel safe te zijn, gebruiken sommige mensen daarom pil én condoom.
Tips tijdens de reis
- Als je wilt vrijen, moet je het veilig doen. Dat betekent vrijen mét condoom.
- Als je geen condooms hebt meegenomen kun je ze altijd nog op je vakantiebestemming kopen. In Nederland is dit meestal geen probleem. Maar in het buitenland zijn condooms soms moeilijker te krijgen. Bovendien zijn sommige buitenlandse merken condooms mogelijk onbetrouwbaar.
Goed voorbereid op reis
- Je kunt condooms maar beter van thuis meenemen als je op vakantie gaat. Dan hoef je er niet naar op zoek te gaan in winkels en apotheken in een omgeving die je niet kent.
- Bovendien kan in het buitenland de taal ook nog een probleem zijn. Weet jij hoe je in het Spaans om een pakje condooms moet vragen?
Neem condooms mee als je op vakantie gaat. Zo weet je zeker dat je ze bij de hand hebt als het ervan komt! Er zijn leukere souvenirs te bedenken dan een SOA.
Vaccinaties
- Als je naar een verre bestemming gaat waar vaccinaties voor nodig zijn is het verstandig hier op tijd (minimaal 6 weken voor vertrek) advies over te vragen.
- Jouw Service Apotheek kan je een deskundig vaccinatie- en malaria-advies geven en aanvullende tips geven over leefregels en hygiëne.
Tips voor vertrek
- Zorg ruim voor je vertrek voor voldoende anticonceptie (evt. plus condooms), een gevulde reisapotheek, en voor verre landen evt. vaccinaties en/of malariatabletten.
- Je kunt ook in jouw Service Apotheek terecht voor een advies over het uitstellen van de menstruatie of het switchen naar een andere anticonceptiemethode. Vraag naar de speciale vakantiebrief Anticonceptie.
Handige tips bij Astma/COPD
Bijna iedereen kan op vakantie, ook de meeste mensen met luchtwegklachten zoals astma of COPD. Maar om die vakantie te laten slagen is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Uw Service Apotheek helpt u daar graag bij. Want of u nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, onze advisering gaat gewoon door. Hieronder volgen enkele tips om u op weg te helpen.
Vermijd prikkels
- Luchtwegproblemen kunnen verergeren als gevolg van luchtvervuiling. Met name in grote steden als Londen, Rome en Athene kan dat -vooral in de zomer door stof en hitte- zeer belastend zijn.
- Een allergie voor stuifmeel of pollen kan van invloed zijn op de keuze van de vakantiebestemming. Er is minder kans op het optreden van hooikoorts in kuststreken (aanvoer van frisse zeelucht) en in berg- en moerasgebieden (minder windbestuivende planten). In de landen rond de Middellandse Zee begint en eindigt het graspollenseizoen ongeveer vijf weken eerder dan in Noord-Europa (meestal mei-juni). Voor het actuele weer, het hooikoortsbericht en de voorspelling in binnen- en buitenland kunt u terecht op www.serviceapotheek.nlof www.weeronline.nl.
Vervoer
- Bij het boeken van een vlucht of een busreis is het verstandig naar het rookbeleid te vragen.
- De luchtkwaliteit in vliegtuigen levert in principe geen problemen op door de standaard drukcabines en het algehele rookverbod.
- Soms is het zinvol extra medicatie te gebruiken vóór het instappen met het oog op temperatuur- en drukverschillen en mogelijke stress.
Geneesmiddelen op reis
- Neem uw medicatie mee in uw handbagage. Zo hebt u uw medicatie in noodgevallen bij de hand en het voorkomt problemen bij het kwijtraken van de bagage.
- Een reserve-inhalator en eventuele voorzetkamer zijn geen overbodige luxe.
- Probeer grote temperatuurverschillen en hoge luchtvochtigheidsgraad te vermijden. De werkzaamheid van uw geneesmiddelen kan afnemen bij temperaturen boven 25 °C en een luchtvochtigheidsgraad boven 70%.
- Neem altijd geneesmiddelen uit Nederland mee. De geneesmiddelen in het buitenland kunnen een iets andere samenstelling hebben die voor u misschien minder geschikt is.
- Uw Service Apotheek kan u helpen met het invullen van een geneesmiddelen-paspoort.
Tips voor vertrek
- Bezoek arts: zorg ruim voor uw vertrek dat uw klachten zo goed mogelijk onder controle zijn. Ga zo nodig op controle bij uw arts. Deze kan eventueel de dosering tijdelijk verhogen of extra geneesmiddelen voorschrijven, zodat u tijdens uw vakantie minder risico loopt op acute aanvallen van benauwdheid.
- Bezoek apotheek: zorg ruim voor uw vertrek voor voldoende geneesmiddelen, een reserve-inhalator, een geneesmiddelenpaspoort, een gevulde reisapotheek en voor verre landen evt. vaccinaties en/of malariatabletten.
Handige tips bij Hoge bloeddruk
Hoewel op vakantie zijn heel ontspannend kan zijn, kan het op vakantie gaan nog wel eens wat stress opleveren. Om een vakantie te laten slagen is het dus belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Uw Service Apotheek helpt u daar graag bij. Want of u nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, onze advisering gaat gewoon door. Hieronder volgen enkele tips om u op weg te helpen.
Geneesmiddelen op reis
- Als u geneesmiddelen gebruikt, neem deze dan mee in uw handbagage. Zo hebt u uw medicatie altijd bij de hand en het voorkomt problemen bij het kwijtraken van de bagage.
- Neem altijd voldoende geneesmiddelen uit Nederland mee. De geneesmiddelen in het buitenland kunnen een iets andere samenstelling hebben die voor u misschien minder geschikt is.
- Uw Service Apotheek kan u helpen met het invullen van een geneesmiddelen-paspoort.
Tips tijdens de reis
- Neem niet te veel hooi op uw vork. Neem de tijd en rust om van alles te kunnen genieten. Las af en toe eens een rustdag in.
- Zorg voor voldoende vochtinname (ca. 2 liter per dag). Zeker als u plastabletten gebruikt.
- Voorkom diarree. Drink in ieder geval altijd water uit (gesloten) flessen, eet geen sla of ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is. Zo kunt u al veel ellende voorkomen.
- Probeer ook op vakantie minimaal een half uur te bewegen (bijv. te voet boodschappen doen, stukje fietsen).
- Eet gezond en gevarieerd. Zeker in landen rond de Middellandse Zee is er een overvloed aan verse groenten en vis én wordt ook nog eens alles klaar gemaakt met onverzadigde olie. Lekker en gezond!
Vaccinaties
- Gaat u een reis buiten West-Europa maken? Vraag minimaal 6 weken voor vertrek een vaccinatie- en malaria-advies aan.
- Mogelijk dat u als kind het Rijks Vaccinatie Programma niet (volledig) heeft gevolgd. Hierdoor zijn er voor vertrek soms meer vaccinaties nodig dan bij degenen die dit wel al gehad hebben.
- Uw Service Apotheek kan u een deskundig vaccinatie- en malaria-advies geven en aanvullende tips geven over leefregels en hygiëne.
Tips voor vertrek
- Bezoek arts: zorg ruim voor uw vertrek dat uw bloeddruk zo goed mogelijk onder controle is. Ga zo nodig op controle bij uw arts.
- Bezoek apotheek: zorg ruim voor uw vertrek voor voldoende geneesmiddelen, een geneesmiddelenpaspoort, een gevulde reisapotheek, en voor verre landen evt. vaccinaties en/of malariatabletten.
Handige tips bij Hoog cholesterol
Vakantietijd. Tijd om prettig en gezond te leven of neemt u het niet zo nauw tijdens vakanties? Om de vakantie te laten slagen is het in ieder geval belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Uw Service Apotheek helpt u daar graag bij. Want of u nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, onze advisering gaat gewoon door. Hieronder volgen enkele tips om u op weg te helpen.
Geneesmiddelen op reis
- Als u geneesmiddelen gebruikt, neem deze dan mee in uw handbagage. Zo hebt u uw medicatie altijd bij de hand en het voorkomt problemen bij het kwijtraken van de bagage.
- Neem altijd voldoende geneesmiddelen uit Nederland mee. De geneesmiddelen in het buitenland kunnen een iets andere samenstelling hebben die voor u misschien minder geschikt is.
- Uw Service Apotheek kan u helpen met het invullen van een geneesmiddelen-paspoort.
Tips tijdens de reis
- Een verhoogd cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Vakantie moet geen stress zijn. Neem de tijd en rust om van alles te kunnen genieten. Las af en toe eens een rustdag in.
- Probeer ook op vakantie minimaal een half uur te bewegen (bijv. te voet boodschappen doen, stukje fietsen).
- Eet gezond en gevarieerd. Ook als u uit eten gaat. Zeker in landen rond de Middellandse Zee is er een overvloed aan verse groenten en vis én wordt ook nog eens alles klaar gemaakt met onverzadigde olie. Lekker en gezond!
- Koffiebonen bevatten een stof die het cholesterol kan verhogen. Bij filterkoffie blijft deze achter op het filter. Bij espressokoffie, Turkse koffie, kookkoffie en cafetièrekoffie komt deze stof wel in de koffie terecht. Probeer deze soorten koffie dus niet dagelijks te drinken. Oploskoffie heeft geen invloed op het cholesterol. Koffiecreamer bevat veel verzadigd vet. Neem liever magere of halfvolle (koffie)melk.
- Misschien een goed moment om te stoppen met roken. Vervang uw sigaretten voor veel water drinken en vers fruit eten. Zo komt u ook niet direct in gewicht aan.
Vaccinaties
- Gaat u een reis buiten West-Europa maken? Vraag minimaal 6 weken voor vertrek een vaccinatie- en malaria-advies aan.
- Mogelijk dat u als kind het Rijks Vaccinatie Programma niet (volledig) heeft gevolgd. Hierdoor zijn er voor vertrek soms meer vaccinaties nodig dan bij degenen die dit wel al gehad hebben.
- Uw Service Apotheek kan u een deskundig vaccinatie- en malaria-advies geven en aanvullende tips geven over leefregels en hygiëne.
Tips voor vertrek
- Bezoek apotheek: zorg ruim voor uw vertrek voor voldoende geneesmiddelen, een geneesmiddelenpaspoort, een gevulde reisapotheek, en voor verre landen evt. vaccinaties en/of malariatabletten.
Handige tips bij Diabetes
Bijna iedereen kan op vakantie, ook de meeste mensen met diabetes. Maar om die vakantie te laten slagen is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Uw Service Apotheek helpt u daar graag bij. Want of u nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, onze advisering gaat gewoon door. Hieronder volgen enkele tips om u op weg te helpen.
Geneesmiddelen op reis
- Neem uw medicatie mee in uw handbagage. Zo hebt u uw medicatie in noodgevallen bij de hand en het voorkomt problemen bij het kwijtraken van de bagage. Als u insuline spuit is een reservepen en een extra bloedsuikermeter geen overbodige luxe. Zorg ook voor voldoende teststrips en naalden en lancetten. Uw Service apotheek heeft speciale verklaringen voor het vervoer van spuiten en naalden.
- Ter voorkoming van terroristische aanslagen gelden op alle luchthavens in de Europese Unie nieuwe regels ten aanzien van het meenemen van vloeistoffen in de handbagage. Voor insuline gelden aparte regels. Vraag er naar in uw Service Apotheek.
- Neem altijd voldoende geneesmiddelen uit Nederland mee. De geneesmiddelen in het buitenland kunnen een iets andere samenstelling hebben die voor u misschien minder geschikt is.
- Insuline mag niet te koud en niet te heet worden. Bij bevriezing wordt het onwerkzaam en bij warmte verliest het langzaam zijn activiteit. Uw apotheek kan u de juiste bewaaradviezen geven.
- Uw Service Apotheek kan u helpen met het invullen van een geneesmiddelen-paspoort.
Tips tijdens de reis
- Zorg ervoor dat men altijd kan zien dat u diabetes hebt. Uw Service Apotheek heeft een handig diabetespaspoort waarop dit in verschillende talen vermeld staat. Informeer reisgenoten wat men moet doen bij een ‘hypo’ (te laag suiker) of een ‘hyper’ (te veel suiker).
- Zorg voor voldoende voedsel en drinken voor tijdens een oponthoud. Zorg ook voor extra koolhydraten in de vorm van druivensuiker of frisdrank voor het geval uw bloedsuiker te laag is.
- Neem schoenen mee die goed passen en lekker zitten. Uw voeten kunnen opzwellen als het warm is. Loop niet met blote voeten, vooral niet op heet zand.
- Overleg met uw arts of apotheek wat u moet doen bij het passeren van tijdzones. Het kan zijn dat uw medicatie(schema) tijdelijk aangepast moet worden.
- Overleg voor uw reis met uw arts wat u moet doen als u ziek wordt of diarree krijgt. Koorts en diarree kunnen diabetes namelijk ontregelen. Drink in ieder geval altijd water uit (gesloten) flessen, eet geen sla of ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is. Zo kunt u al veel ellende voorkomen.
- Neem ICE op in uw mobiele telefoon. De letters staan voor In Case of Emergency. Het is de bedoeling dat onder deze naam het telefoonnummer wordt opgeslagen van de persoon waarmee in geval van nood contact moet worden opgenomen. Wilt u verschillende personen opnemen, noem deze dan ICE1, ICE2, ICE3, enz.
Vaccinaties
- Als u naar een verre bestemming gaat waar vaccinaties voor nodig zijn is het verstandig hier op tijd (minimaal 6 weken voor vertrek) advies over te vragen. De vaccinaties kunnen uw diabetes namelijk korte tijd ontregelen.
- Uw Service Apotheek kan u een deskundig vaccinatie- en malaria-advies geven en aanvullende tips geven over leefregels en hygiëne.
Tips voor vertrek
- Bezoek arts: zorg ruim voor uw vertrek dat uw klachten zo goed mogelijk onder controle zijn. Ga zo nodig op controle bij uw arts.
- Bezoek apotheek: zorg ruim voor uw vertrek voor voldoende geneesmiddelen, een reserve-insulinepen, een geneesmiddelenpaspoort, een gevulde reisapotheek, een diabetespaspoort, evt. een speciaal koeltasje voor uw insuline en voor verre landen evt. vaccinaties en/of malariatabletten.
Handige tips bij Overgang
Gaat u straks op vakantie? Heerlijk, even eruit, dat doet goed. Alleen te hopen dat de opvliegers of andere klachten geen spelbreker worden. Om de vakantie te laten slagen is het dus belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Uw Service Apotheek helpt u daar graag bij. Want of u nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, onze advisering gaat gewoon door. Hieronder volgen enkele tips om u op weg te helpen.
Geneesmiddelen op reis
- Als u geneesmiddelen gebruikt, neem deze dan mee in uw handbagage. Zo hebt u uw medicatie altijd bij de hand en het voorkomt problemen bij het kwijtraken van de bagage.
- Neem altijd voldoende geneesmiddelen uit Nederland mee. De geneesmiddelen in het buitenland kunnen een iets andere samenstelling hebben die voor u misschien minder geschikt is.
- Uw Service Apotheek kan u helpen met het invullen van een geneesmiddelen-paspoort.
Tips tijdens de reis
- Houd er rekening mee dat alcohol, koffie, thee en gekruid eten opvliegers kunnen uitlokken.
- Neem niet te veel hooi op uw vork. Neem de tijd en rust om van alles te kunnen genieten. Las af en toe eens een rustdag in.
- Draag meerdere laagjes kleding, zodat u af en toe iets uit kunt trekken. Draag katoenen, linnen of zijden kleding. Synthetische vezels nemen slecht vocht op.
- Vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.
- Neem afwisselend een warm en koud voetenbad.
- Koel af met plakjes komkommer op het gezicht.
- Eet gezond en gevarieerd. Zeker in landen rond de Middellandse Zee is er een overvloed aan verse groenten én wordt ook nog eens alles klaar gemaakt met onverzadigde olie. Lekker en gezond!
Vaccinaties
- Gaat u een reis buiten West-Europa maken? Vraag minimaal 6 weken voor vertrek een vaccinatie- en malaria-advies aan.
- Mogelijk dat u als kind het Rijks Vaccinatie Programma niet (volledig) heeft gevolgd. Hierdoor zijn er voor vertrek soms meer vaccinaties nodig dan bij degenen die dit wel al gehad hebben.
- Uw Service Apotheek kan u een deskundig vaccinatie- en malaria-advies geven en aanvullende tips geven over leefregels en hygiëne.
Tips voor vertrek
- Bezoek arts: zorg ruim voor uw vertrek dat uw klachten zo goed mogelijk onder controle zijn. Ga zo nodig op controle bij uw arts.
- Bezoek apotheek: zorg ruim voor uw vertrek voor voldoende geneesmiddelen, een geneesmiddelenpaspoort, een gevulde reisapotheek, en voor verre landen evt. vaccinaties en/of malariatabletten. Als u nog menstrueert kan uw Service Apotheek u advies geven om dit tijdelijk uit te stellen.
Handige tips bij Reuma
Steeds meer mensen maken (verre) reizen. Hieronder zijn ook steeds meer mensen met een chronische aandoening zoals reuma of gewrichtsklachten.
Op zich geen probleem, maar om die vakantie te laten slagen is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Uw Service Apotheek helpt u daar graag bij. Want of u nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, onze advisering gaat gewoon door. Hieronder volgen enkele tips om u op weg te helpen.
Geneesmiddelen op reis
- Neem uw medicatie mee in uw handbagage. Zo hebt u uw medicatie in noodgevallen bij de hand en het voorkomt problemen bij het kwijtraken van de bagage.
- Neem altijd voldoende geneesmiddelen uit Nederland mee. De geneesmiddelen in het buitenland kunnen een iets andere samenstelling hebben die voor u misschien minder geschikt is.
- Uw Service Apotheek kan u helpen met het invullen van een geneesmiddelen-paspoort.
Tips tijdens de reis
- Zorg voor een goede reisverzekering, in aanvulling op uw ziektekostenverzekering.
- Chronische aandoeningen kunnen gepaard gaan met vermoeidheid. Het is verstandig daar rekening mee te houden bij het plannen van de reis. Georganiseerde rondreizen met een dagelijks programma zijn vaak minder geschikt. Bij een individueel programma kunt u naar behoefte een rustdag inlassen.
- Overleg voor uw reis met uw arts wat u moet doen als u ziek wordt of diarree krijgt. Koorts en diarree kunnen namelijk heftiger verlopen. Drink in ieder geval altijd water uit (gesloten) flessen, eet geen sla of ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is. Zo kunt u al veel ellende voorkomen.
Vaccinaties
- Als u naar een verre bestemming gaat waar vaccinaties voor nodig zijn is het verstandig hier op tijd (minimaal 6 weken voor vertrek) advies over te vragen. Niet alle vaccinaties kunnen namelijk zonder meer toegepast worden in combinatie met uw eventuele medicatie. Zeker niet als u corticosteroïden (bijv. prednisolon) of immunosuppressiva (bijv. methotrexaat, azathioprine of ciclosporine*) gebruikt.
- Soms is het nodig u extra te laten vaccineren of hebt u aanvullende medicatie nodig.
- Uw Service Apotheek kan u een deskundig vaccinatie- en malaria-advies geven en aanvullende tips geven over leefregels en hygiëne. Dit gebeurt in duidelijk overleg met uw behandelend arts.
* methotrexaat= Emthexateâ, MetojectÒ, azathioprine=Imuranâ, ciclosporine=Neoralâ, Sandimmuneâ
Tips voor vertrek
- Bezoek arts: zorg ruim voor uw vertrek dat uw klachten zo goed mogelijk onder controle zijn. Ga zo nodig op controle bij uw arts.
- Bezoek apotheek: zorg ruim voor uw vertrek voor voldoende geneesmiddelen, een geneesmiddelenpaspoort, een gevulde reisapotheek, en voor verre landen evt. vaccinaties en/of malariatabletten.